SURINAAMSE RUG

JOODSE BUIK

Emoties over de Surinaamse Slavernij en de Sjoa

[Contact: iewim@planet.nl]


BIOGRAFIE AUTEUR

 

Wim Egger (1935) is in Amsterdam geboren, een week na aankomst van de boot uit Suriname, met aan boord het hele gezin.

 

In Nederland heerst dan juist de economische recessie, terwijl het naburige nazisme zijn schaduwen vooruitwerpt.

 

In die kruising van culturen en perioden is hij 7 jaar wanneer de met de Duitse nazi-bezetters collaborerende NSB-politieagenten in 1943 zijn slaapkamer binnenvallen met getrokken wapens, op Jodenjacht. Hij ontsnapt door de moed van zijn moeder en moet onderduiken. Zijn vader zat in het verzet en werd later opgepakt.

 

Na de oorlog krabbelt hij overeind, specialiseert zich in de uitgeverij, moet door de gevolgen van de oorlog heen, en gaat studeren: hij wordt jurist.

 


'RECHTVAARDIGE ONDER de VOLKEREN'

Aan de hand van de in dit boek gepubliceerde verteltrant, de genoemde en controleerbare gebeurtenissen, de eigen auteurs-ervaringen, en de geciteerde getuigenissen, heeft William A. Egger – de vader van de auteur – postuum de hoge Israëlische Yad Vashem-onderscheiding toegekend gekregen, met Medaille en Certificaat van Eer, en met als Ere-titel: 'RECHTVAARDIGE ONDER de VOLKEREN'. Als enige (gekleurde) Surinamer met deze onderscheiding: voor zijn moed in WOII '40-'45, door met gevaar voor eigen leven vervolgde Joodse medeburgers te redden. Deze Yad Vashem-onderscheiding is afgedrukt op de schutbladen van dit boek.